Apua isännöitsijöille digitalisointiin, korjauksiin ja energiansäästöön

Kiinteistöpostin Tulevaisuuden Isännöinti -laivaseminaarissa oli mukana lähes 30 yhteistyökumppania, jotka esittelivät uusimpia taloyhtiöille suunnattuja palvelujaan ja tuotteitaan. Digitaalisuus on päivän sana.

Tietoaika Oy:n toimitusjohtaja Juha Peltosen mukaan isännöintiyritykset ovat kehittäneet ja tehostaneet asiakastaloyhtiöidensä hallinnon hoitamista. Isännöitsijät ovat entistä kiinnostuneempia myös oman yrityksen toiminnanohjauksesta ja tehtävien hallinnasta.

Seminaarin yhteistyökumppanit esittäytyivät KontaktiFoorumilla.

– Isännöintiyritykset pyrkivät vahvistamaan tehokkuutta yhä pidemmälle viedyillä automatisoinneilla, Peltonen sanoo.

– Nyt keskustellaan myös verkkokaupasta sekä sähköisestä allekirjoituksesta. Sähköisen allekirjoituksen myötä tilintarkastuskin voidaan tehdä sähköisestä aineistosta kokoontumatta toimistolla.

Peltosen mukaan isännöintiyrityksiä kiinnostaa vuorovaikutteinen asukasviestintä.

– Tehokas viestintä lähtee siitä, missä tieto tuotetaan ja miten se välitetään sidosryhmille ilman välikäsiä ja erillisiä toimintoja. Esimerkiksi kirjanpidon raportit, ostolaskuluettelot ja energiankulutustiedot päivittyvät automaattisesti taloyhtiöiden sivuille.

Dokumentit pilvessä

Prodoc Systems Oy:n toimitusjohtaja Vesa Keskiaho kertoo, että toimintatapoja modernisoineet isännöitsijät etsivät taloyhtiön piirustukset, kartat, kuvat ja muut dokumentit pilvipalveluna HyperDoc-arkistosta.

– Erilaiset dokumenttiarkistot sijaitsevat tulevaisuudessa pilvipalveluissa, ja tiedot ovat käytettävissä erilaisilla laitteilla sujuvasti isännöintiohjelmissa, sopimusten liitteinä tai isännöitsijäntodistuksessa ajasta ja paikasta riippumatta, Keskiaho sanoo.

Uuteen sähköiseen asunto-osakerekisteriin on tarkoitus yhdistää kiinteistöä ja huoneistoa koskevia tietoja.

KontaktiFoorumin yritykset järjestivät isännöitsijöille arvontoja.

– Tällä järjestelmällämme voitaisiin kerätä jonkin toimijan kanssa valtakunnallisesti skannattujen piirustusten rekisteri. Se sijaitsisi pilvipalvelussa, ja rekisteriin pääsisivät käsiksi ne henkilöt, joille siihen on oikeus annettu. Se voisi toimia osana sähköistä asunto-osakerekisteriä tai liittyä jotenkin siihen kokonaisuuteen.

Skannattaessa dokumentteihin sisällytetään älyä: piirustuksista voi esimerkiksi mitata pintaaloja ja etäisyyksiä sekä tehdä niihin merkintöjä.

– Kaikkien isännöimiensä taloyhtiöiden dokumenttien digitalisointiin ryhtyvät tyypillisimmin aktiiviset, kasvuhaluiset ja toimintojaan uudistavat isännöintiyritykset. Mitä enemmän toimisto haluaa sähköiseen maailmaan, sitä nopeammin ja luontevammin siirtyminen pilvipalveluiden käyttämiseen tapahtuu, Vesa Keskiaho toteaa.

Lisää liikennettä verkkoon

Taloyhtiöihin hankitaan asukasviestintää tehostavia viestintäjärjestelmiä, porraskäytävänäyttöjä, sähköisiä lukitusjärjestelmiä, videovalvontaa ja muita turvallisuuspalveluita. Tiedonvälityskaistoja käyttävät myös tutut hissihälytysjärjestelmät ja talotekniikan valvontaliittymät.

– Kaikki nämä palvelut tarvitsevat yhä enemmän häiriötöntä tietoliikennettä kiinteän verkon palveluilla ja mobiiliverkon liittymillä toteutettuina, myyntijohtaja Tiitus Ranta DNA Oyj:stä sanoo.

Rannan mukaan uudet digitaaliset palvelut saadaan käyttöön myös niissä taloissa, joissa ei ole nykyaikaisia tietoliikenneverkkoja.

– Vanhemmissa taloyhtiöissä pystymme kaapelimodeemitekniikalla ja Valokuitu Plus – palvelullamme antennisisäverkkoa hyödyntäen toteuttamaan valokuituverkon 1000 megabitin nopeusluokkia.

Ranta sanoo, että digitalisoituvan maailman seuraaminen, uusien palveluiden omaksuminen ja teknologian hallitseminen on isännöintiyrityksille välttämätöntä.

– Ne isännöitsijät ja yritykset, jotka hallitsevat nykyaikaiset palvelut ja niiden lähitulevaisuuden kehitysnäkymät teknistyvässä toimintaympäristössä, ovat voittajia myös isännöintipalveluammatissa.

Energian uudet hankintatavat

Taloyhtiöt pyrkivät hyödyntämään uusiutuvia energialähteitä ja parantamaan omavaraisuuttaan, millä minimoidaan kiinteistön ulkopuolelta ostettavan energian määrä.

– Taloyhtiöissä pyritään etsimään keinoja erityisesti lämmityskustannusten alentamiseen ja ottamaan talteen ensisijaisesti se energia, joka poistuu kiinteistöstä koneellisen poistoilman mukana ja viemäreiden kautta. Lisäksi kiinteistöihin rakennetaan lämpökaivoja, joista pumpataan tarvittava lisäenergia. Näin kiinteistön energiasta kaksi kolmasosaa saadaan tuotettua läheltä. Lämpökaivojen kautta voidaan myös viilentää huoneistoja, St1:n johtava energiaasiantuntija Marko Huovinen kertoo.

Joskus uusi lämmönlähde tai lämmön jakotapa ei toimi suunnitellulla tavalla eikä säästöä synny.

– Elinkaaripalvelullamme poistamme taloyhtiön riskejä ja helpotamme isännöitsijän asemaa. Uudenlaisessa hankintatavassa lämpölaitoksen tuotantoriski on St1:llä, samoin lämpölaitoksen ylläpito, Huovinen sanoo.

Tulevaisuuden Isännöinti -seminaari yhdistää palvelujen tarjoajat ja tarvitsevat.

Kestäviä ratkaisuja julkisivuun

Toimitusjohtaja Petri Ahonen Seroc Oy:stä uskoo, että tuulettuvat julkisivuratkaisut kiinnostavat etenkin rapattujen julkisivujen ongelmien kanssa kamppailleita isännöitsijöitä. Ahosen mukaan tuulettuva julkisivurakenne yleistyy lähiötalojen julkisivukorjaamisessa, varsinkin rannikkoseutujen lähiöissä. Serocin ratkaisu on Ulma-kuorielementti.

– Kun rakenteeseen lisätään vielä uusi lämmöneriste, joka on helppo asentaa runkorakenteen yhteydessä, energiansäästömahdollisuudet ovat suuret, Ahonen sanoo. Hänen mukaansa taloyhtiöiden kannattaisi tarkastella käyttöikää korjaustapaa valitessaan. Serocin ratkaisussa käytetty levy on kiveä ja sideaine polyesterihartsia.

– Materiaali ei ime vettä, eikä synny sitäkään ilmiötä, että vesi jäätyessään laajenisi ja rapauttaisi rakenteita. Alusrakenteissa käytetään alumiinia ja ruostumatonta terästä, minkä ansiosta rakenteella on saavutettavissa yli 70 vuoden elinkaari, Ahonen sanoo.

– Taloyhtiön pitäisi ehdottomasti ottaa huomioon myös julkisivun huoltotarve. Tässä tapauksessa puhumme graffitivapaasta, helposti puhdistettavasta ja huonosti likaantuvasta julkisivupinnasta.

Artikkeli on julkaistu Kiinteistöposti 5 / 2017 -lehdessä. Lue koko lehti täältä.
Teksti ja kuvat: Riina Takala-Karppanen